Succesformule Comeback Internationaal Publiciteit Speelfilm

Onkruidzaaiers in Fabeltjesland
(weed-sowers in Fableland)

Het hoofdkwartier van de onkruidzaaiersIn 1970 kwam de eerste en tevens enige speelfilm van De Fabeltjeskrant in de bioscoop. Deze 81 minuten durende film ging op 25 juni 1970 in 21 bioscopen (in 19 steden) in première. Het aantal van 21 bioscopen was destijds een primeur in de Nederlandse bioscoopgeschiedenis. Er kwamen 212.015 bezoekers en zowel de kosten als opbrengst van de film waren 500.000 gulden. Toch viel dit een beetje tegen, omdat waarschijnlijk de verwachtingen iets te hoog waren. 
Regie was in handen van Cock Goudsmit, productie van Wil Breebaert en geluid/muziek van Ruud Bos en Meindert de Goede.

De verhaallijn

Op een kwade ochtend, als alle dieren vertrokken zijn voor de jaarlijkse picknick in het Buitenbos, zit Bor de Wolf moederziel alleen in het praathuis. Opeens hoort hij een onheilspellend klakkend geluid....dit blijken torren die het dierenbos willen overvallen. Onder leiding van Septer, de Oppertor, en diens in rappe tongval afgebeten bevelende sergeant, neemt het groepje nomaden bezit van het Bos en wordt Bor er op uitgestuurd om de zaak te bepraten met de andere dieren. Als die niet willen luisteren gaan de Torren 'plunderen en onkruid zaaien' . 
Juffrouw Ooievaar kondigt de staat van beleg af, maar de mannelijke leden van de gemeenschap; Lowietje, de Raaf en niet te vergeten de gebroeders Bever zien de zaak wat nuchterder en sturen Meindert het Paard met zijn Algemeen Beschaafd Nederlands als vredesonderhandelaar. Uiteindelijk wordt de vrede daadwerkelijk tot stand gebracht. Bor wordt de held van de dag en alles komt tenslotte toch nog goed.

Klik hier wanneer je een fragment wilt horen  <<< KLIK ! <<<

Plunderingen van de onkruidzaaiersDe film, die met dertig mensen in nog geen twintig dagen opgenomen is, bestaat voor de helft uit liedjes -17 stuks- geschreven door Leen Valkenier. Jacob de Uil en het Fabeltjeskrantlied, die elke dag aan het begin van de 5 minuten-afleveringen van 'De Fabeltjeskrant' te zien en te horen zijn, zijn ten behoeve van de eenheid weggelaten. Het decor van deze film, met een grootte van 27 bij 13 meter, was in een enorme tent op de Scheveningse Boulevard voor het publiek te bezichtigen. Hier kwam jong en oud massaal op af, waardoor ook dit een weergaloos succes was. Niet alleen Nederlandse kinderen kwamen naar dit evenement, ook kinderen uit andere landen, zoals Duitsland, kwamen hier op af.
Aanvankelijk zou het Torrenvolk niet in de tv-serie komen, maar door het daverende succes van de bioscoopfilm, hebben Thijl Schavuit en Sjefke Schelm (zie personages) nog een korte tijd dagelijks een rol gespeeld.
Succesformule Comeback Internationaal Publiciteit Speelfilm